<..!..>Buradan itibaren Google Rich Search verileri başlıyor. Güncellemeyi Bu alanda yapacaksınız.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen anlaşmalı boşanma davası, evliliğin temelden sarsılmış olduğu kabul edilerek en az bir yıl süren evliliklerde eşlerin birlikte başvurması veya bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi ile gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için evliliğin en az bir yıl sürmüş olması, mahkeme tarafları bizzat ve aynı anda dinleyerek tarafların iradelerini serbestçe açıkladığına kanaat getirmesi, anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemece uygun bulunması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası eşlerden biri veya ikisi beraber, Anlaşmalı Boşanma Protokolü ve dava dilekçesi ile birlikte Aile Mahkemesine başvurup, gerekli harç ve giderleri ödedikten sonra açılır. Yetkili mahkeme, eşlerin birlikte oturduğu yerin Aile Mahkemesidir. Ancak taraflarca itiraz edilmezse başka bir yerdeki mahkemede de bu dava görülebilir. Mahkeme, resen yetkiye bakamaz. Aile Mahkemesi yoksa Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir.

Dava açıldıktan bir süre sonra, Mahkemece tensip zaptı düzenlenir ve eşlere duruşma günü bildirilir. Tarafların duruşmaya gelmesi zorunludur, çünkü hakim tarafları dinleyerek, anlaşmalı boşanma protokolünü kendi rızalarıyla onaylayıp imzaladıklarına kanaat getirmesi için tarafların hiçbir tehdit ve baskı altında olmadan hür iradeleri ile boşanmak istediklerini söylemeleri ve duruşma tutanağına geçirilen beyanlarını imzalamaları gerekir.
Anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların, boşanmanın mali sonuçlarını (nafaka, maddi-manevi tazminat) ve müşterek çocukların durumunu (velayet, kişisel ilişki) düzenledikleri bir sözleşmedir. Bu sözleşmenin, hakim tarafından uygun bulunması şarttır.

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, protokolün kanuna aykırı hükümler içermemesidir. Kanuna aykırı hükümler, hâkim tarafından uygun bulunmayacak ve protokol kabul edilmeyecektir. Bu nedenle, tarafların protokolü hazırlarken kanuna uygun olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Ayrıca, müşterek çocuklar için yapılan düzenlemelerin de çocukların yararına olması önemlidir. Velayet ve kişisel ilişki hususlarında çocukların çıkarları gözetilmeli ve çocukların yaşlarına, eğitim durumlarına ve sağlık durumlarına uygun düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca, çocukların ihtiyaçlarına göre belirlenen iştirak nafakası miktarı da doğru bir şekilde belirlenmelidir.

Sonuç olarak, anlaşmalı boşanma davası, evliliğin temelden sarsılmış olduğu durumlarda eşlerin birlikte başvurması veya bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi ile açılır. Tarafların mahkemede bizzat dinlenmesi ve iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirilmesi, anlaşmalı boşanma protokolünün kabul edilmesi için önemlidir. Protokolün kanuna uygun olması ve çocukların yararına düzenlemeler içermesi gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası, tarafların çekişmesiz bir şekilde ayrılmalarını sağlayan, hızlı ve kolay bir yöntemdir. Ayrıca boşanma davaları için istisna olmak üzere, 2017’den itibaren idari makamlar da tanıma tenfiz için yetkilendirilmiştir. Daha ayrıntılı bilgi için “Tanıma ve Tenfiz Nedir?” konulu makalemizi okuyabilirsiniz.

Phone icon
0505 600 08 10
Hemen Arayın