<..!..>Buradan itibaren Google Rich Search verileri başlıyor. Güncellemeyi Bu alanda yapacaksınız.

İHTİYAÇ NEDENİ İLE TAHLİYE

İHTİYAÇ NEDENİ İLE TAHLİYE

İHTİYAÇ NEDENİ İLE TAHLİYE

Kira sözleşmeleri, kiracı ve kiraya veren arasında en sık ihtilafa yol açan hukuki ilişkilerden biridir. Kanun koyucu, genellikle kiracıyı korumak amacıyla düzenlemeler getirirken, kiraya verene de haklı nedenlerin varlığı durumunda taşınmazın tahliyesi hakkı tanır. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kiraya verenin veya malikin taşınmazı konut veya iş yeri olarak kullanma ihtiyacı doğduğunda açılan bir davadır. Bu dava hakkı, kiraya verenin kendisi dışında eşi, altsoyu, üstsoyu ve hatta kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacında da geçerlidir.

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açmak için, kiraya verenin ihtiyacının gerçek, samimi ve zorunlu olması gerekmektedir. Bu durum, çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir; örneğin sağlık sorunları, evlilik hazırlıkları, taşınmazın işyerine veya çocukların okuluna yakın olması gibi durumlar gerçek ve samimi ihtiyaçlar arasında yer alabilir.

Yargıtay’a göre, altsoyun ihtiyacı nedeniyle tahliye davası açmak için evlilik hazırlığı gibi özel bir durum aranmamaktadır. Kiraya verenin alt soyu, reşit olması halinde ailesiyle yaşaması beklenemez. Dolayısıyla, altsoyunun tahliye davası açabilmesi için evlilik gibi özel bir neden aranmamalıdır.

Kiraya veren, ihtiyaç nedeniyle tahliye davasını, belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin bitiminden itibaren veya belirsiz süreli kira sözleşmelerinde kira yılının dolmasından itibaren 1 ay içinde açmalıdır. Bu süre kamu düzeniyle ilgili olduğundan, hakim tarafından dikkate alınacaktır. Zamanaşımı yerine hak düşürücü süre uygulaması söz konusudur. Belirtilen süre geçtikten sonra açılan tahliye davaları reddedilecektir.

İhtiyaç nedeniyle tahliye edilen taşınmaz, en az 3 yıl geçmedikçe başka birine kiralanamaz. Aksi takdirde, son kira yılına ait bir yıllık kira bedelinden az olmayacak şekilde tazminat ödemek zorunda kalınır. Bu kural, kiraya verenin taşınmaza ihtiyacı olduğunu bahane ederek kiracıyı keyfi şekilde tahliye etmesini engellemek amacıyla getirilmiştir.

Sonuç olarak, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası, kiraya verenin veya malikin gerçek ve zorunlu ihtiyaçları doğduğunda başvurabileceği bir yasal hak olarak tanımlanır. Bu davanın açılabilmesi için belirli şartların karşılanması gerekmektedir ve açılan dava zamanaşımına tabi olup belirli süreler içinde başvuru yapılmalıdır. İhtiyaç nedeniyle tahliye edilen taşınmazın, belirli bir süre boyunca kiralanamaması da kiracının haklarını korumak amacıyla getirilen bir düzenlemedir.

Eskişehir’de faaliyet gösteren Avukat Hilal Türkoğlu Hukuk Büromuz, gayrimenkul hukuku alanında Eskişehir gayrimenkul hukuku avukatı olarak hizmet vermektedir.

Eskişehir gayrimenkul hukuku avukatı olarak yazmış olduğumuz TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR? konulu makaleyi de sitemizden okuyabilirsiniz.

Phone icon
0505 600 08 10
Hemen Arayın