<..!..>Buradan itibaren Google Rich Search verileri başlıyor. Güncellemeyi Bu alanda yapacaksınız.

VASİ TAYİNİ (KISITLILIK) KARARININ TANIMA VE TENFİZİ

VASİ TAYİNİ (KISITLILIK) KARARININ TANIMA VE TENFİZİ

VASİ TAYİNİ (KISITLILIK) KARARININ TANIMA VE TENFİZİ

Dünyada giderek artan küreselleşme ve insanların farklı ülkelerde yaşama tercihleri, yabancı ülkelerde verilen hukuki kararların Türkiye’de değerlendirilmesini ön plana çıkarmıştır. Yurtdışında verilen, kısıtlama ve kişinin vesayet altına alınmasına dair kararların Türkiye’detanınmasının mümkün olup olmayacağı konusu uygulamada tartışma konusu olmuştur.

Yabancı ülkede verilmiş olan özel hukuka ilişkin mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması ve tenfizi Milletlerarası Özel Hukuk ve Hukuk Usulü Kanunu (MÖHUK) kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Yakın zamana kadar verilmiş olan Yargıtay kararlarında, yurtdışında verilen kısıtlama kararlarının Türkiye’de tanınmasına imkan olmadığı görüşü hakimdi. Bu görüş, o dönem yürürlükte olan 2675 sayılı kanun hükümlerine dayandırılmıştır. Kısıtlama kararının kamu düzenini ilgilendiren bir konu olduğundan bahisle Türkiye mahkemelerinin münhasır yetkisine girdiği kabul edilmekte idi.

Yargıtay, 5718 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden bir süre sonra, uluslararası sözleşmelere referans vererek yabancı ülkede verilmiş olan vesayet kararlarının Türkiye’de tanınabilir ve uygulanabilir olduğu yönünde bir görüş benimsemiştir.

YURTDIŞI VESAYET KARARININ TANINMASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

Yurtdışında verilen kısıtlama kararlarının Türkiye’de tanınması için asliye hukuk mahkemeleri görevlidir. Dava, kısıtlının Türkiye’deki yerleşim yerinde veya nüfus kaydının bulunduğu yerde veya İstanbul, Ankara, İzmir mahkemelerinden birinde açılmalıdır.

Eğer kısıtlama kararı yurtdışında hasımsız olarak verilmiş ise Türkiye’de hasımsız olarak tanıma davası açılacaktır. Ancak eğer yabancı ülkede vasilik davası hasımlı olarak görülmüş ise Türkiye’de de aynı hasma karşı dava açılması gerekmektedir.

Yurtdışı vesayet kararının asliye hukuk mahkemesince tanınmasından sonra asliye hukuk mahkemesinin vesayet makamı yerine geçmesi mümkün değildir.  Asliye hukuk mahkemesi sadece tanıma kararını vermekle yükümlüdür. 

Eskişehir’de faaliyet gösteren Avukat Hilal Türkoğlu Hukuk Büromuz, tanıma ve tenfiz alanlarında, Eskişehir tanıma ve tenfiz avukatı olarak hizmet vermektedir.

Eskişehir tanıma ve tenfiz avukatı olarak yazmış olduğumuz “TANIMA VE TENFİZ NEDİR“ konulu makaleyi de sitemizden okuyabilirsiniz.

Phone icon
0505 600 08 10
Hemen Arayın