<..!..>Buradan itibaren Google Rich Search verileri başlıyor. Güncellemeyi Bu alanda yapacaksınız.

İNFAZ KURUMUNA VEYA TUTUKEVİNE YASAK EŞYA SOKMAK SUÇU

İNFAZ KURUMUNA VEYA TUTUKEVİNE YASAK EŞYA SOKMAK SUÇU

İNFAZ KURUMUNA VEYA TUTUKEVİNE YASAK EŞYA SOKMAK SUÇU

İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak suçu, ceza infaz kurumları veya tutukevlerinde bulundurulması yasak olan herhangi bir madde veya eşyayı sokmak veya taşımakla ilgilidir. Yasak eşyalar arasında silahlar, uyuşturucular, cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar gibi öğeler bulunabilir.

Bu suç, ceza infaz kurumlarının güvenliğini tehlikeye atabileceği için ciddi bir suç olarak kabul edilir. Yasak eşya sokma suçu işleyen kişiler, hapis cezası, para cezası veya her ikisiyle de cezalandırılabilirler.

İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak suçu, iki seçimlik hareketle işlenebilen bir suçtur:

İnfaz kurumuna (cezaevi) veya tutukevine silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı sokma,

İnfaz kurumunda veya tutukevinde silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı bulundurma.

Suç, 5237 sayılı TCK’nın 297. maddesinde “Adliyeye Karşı Suçlar” bölümünde şu şekilde düzenlenmiştir:

İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak

Madde 297 – (1) İnfaz kurumuna veya tutukevine silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı sokan veya bulunduran kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun konusunu oluşturan eşyanın, temin edilmesi veya bulundurulması ayrı bir suç oluşturduğu takdirde; fikri içtima hükümlerine göre belirlenecek ceza yarı oranında artırılır.

(2) Birinci fıkra kapsamı dışında kalan;

a) Firarı kolaylaştırıcı her türlü alet ve malzemeyi,

b) Her türlü saldırı ve savunma araçları ile yangın çıkarmaya yarayan malzemeyi,

c) Alkol içeren her türlü içeceği,

d) Kumar oynanmasına olanak sağlayan eşya ve malzemeyi,

e) 188 inci maddede tanımlanan suçlar saklı kalmak üzere, yeşil reçeteye tabi ilaçları,

f) Kurum idaresince incelenmek üzere alınanlar hariç, mahkemelerce yasaklanmış veya suç örgütlerini temsil eden yayın, afiş, pankart, resim, sembol, işaret, doküman ve benzeri malzemeler ile örgütsel haberleşme araçlarını,

g) Yetkili makamlarca izin verilenler hariç, ses ve görüntü almaya yarayan araçları,

ceza infaz kurumuna veya tutukevine sokan, buralarda bulunduran veya kullanan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların hükümlü veya tutukluların muhafazasıyla görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.

(4) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların konusunu oluşturan eşyayı yanında bulunduran veya kullanan hükümlü veya tutuklu, bunu kimden ve ne suretle elde ettiği hususunda bilgi verirse, verilecek ceza yarı oranında indirilir.

İNFAZ KURUMUNA VEYA TUTUKEVİNE YASAK EŞYA SOKMAK SUÇU ETKİN PİŞMANLIK

İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak suçu işlendiği durumlarda, etkin pişmanlık savunması hükümlerin uygulanmasında bir faktör olarak kabul edilebilir. Etkin pişmanlık, suç işledikten sonra gerçekleştirilen somut ve olumlu adımlardır. Bu adımların amacı suçun işlenmesinin etkilerini azaltmak, zararları onarmak ve benzer suçların tekrarlanmasını önlemektir.

Etkin pişmanlık savunması, suçun işlenmesine yardımcı olan veya suça ortak olan bir kişinin, suçun işlendiğini kabul ettiği ve pişmanlık duyduğunu gösterdiği takdirde cezada indirim yapılmasını sağlar. Bu durum, yasak eşyaların infaz kurumlarına sokulmasında da uygulanabilir.

Örneğin, bir kişi bir infaz kurumuna yasak bir eşya soktuğunu kabul eder ve ardından, bu eşyayı infaz kurumundan çıkarmak için yardım etmek veya ilgili makamlara bilgi vermek gibi somut adımlar atar, bu durum etkin pişmanlık savunmasını oluşturabilir ve ceza indirimine neden olabilir.

Ancak, etkin pişmanlık savunması, her durumda ceza indirimine neden olmayabilir. Suçun ağırlığı, suçun işlenme şekli, etkin pişmanlık adımlarının ciddiyeti ve zamanlaması gibi faktörler dikkate alınır. Ayrıca, savunma ancak suçun hemen ardından gerçekleştirilirse kabul edilir, aksi halde ceza indirimi yapılmayabilir.

Sonuç olarak, infaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak suçu işleyen bir kişi, etkin pişmanlık savunmasından yararlanmak için somut adımlar atarak suçun etkilerini azaltmak ve tekrarlanmasını önlemek için çalışmalıdır.

İNFAZ KURUMUNA VEYA TUTUKEVİNE YASAK EŞYA SOKMAK SUÇUNUN ŞİKAYET SÜRESİ VE ZAMANAŞIMI

İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak suçu, kamu davası açılabilen bir suçtur ve şikayet süresi bulunmamaktadır. Bu suçun işlenmesi halinde, ilgili makamlar resen soruşturma açabilir ve dava açabilirler.

Ancak, suçun zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Suçun işlenmesinden itibaren belirli bir süre içinde dava açılmazsa, suçun zamanaşımı süresi dolmuş sayılır ve suçlunun cezalandırılması mümkün olmaz.

İnfaz kurumuna veya tutukevine yasak eşya sokmak suçu için yapılan yargılamalarda olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Ayrıca okuyunuz: ATATÜRK ALEYHİNE İŞLENEN SUÇLAR NELERDİR?

Phone icon
0505 600 08 10
Hemen Arayın