<..!..>Buradan itibaren Google Rich Search verileri başlıyor. Güncellemeyi Bu alanda yapacaksınız.

DÜĞÜNDE TAKILAN TAKILAR KİME AİTTİR?

DÜĞÜNDE TAKILAN TAKILAR KİME AİTTİR?

DÜĞÜNDE TAKILAN TAKILAR KİME AİTTİR?

Düğünlerde takılan takılar ve paralar, evlilik süreci boyunca olduğu kadar boşanma durumunda da eşler arasında büyük anlaşmazlıklara sebep olabilir. Boşanma davasının açılmasıyla birlikte, bu takıların kime ait olduğu konusu daha da önem kazanır. Ancak kanunda net bir hüküm bulunmaması ve bölgeden bölgeye değişen örf ve adetler, bu konudaki belirsizliği artırır.

Düğünde kadına takılan takılar genellikle tartışmasız olarak kadına aittir. Yargıtay kararları, evlilik sürecinde kadına takılan ziynet eşyalarının, kim tarafından takılırsa takılsın, kadına hibe edildiği ve artık onun kişisel malı olarak kabul edildiği yönündedir. Dolayısıyla, düğünde kadına takılan takıların kadına ait olduğu açık bir şekilde belirtilmiştir.

Öte yandan, erkeğe takılan takılar konusunda ise durum biraz farklıdır. Sadece erkeklerin kullanabileceği takılar, genellikle erkeğin kişisel malı olarak kabul edilmektedir. Ancak yine de bu konuda örf ve adetlere bağlı olarak farklı yaklaşımlar görülebilmektedir.

Boşanma durumunda ise, düğünde takılan takıların aidiyeti daha da önem kazanır. Taraflar arasında mal paylaşımı gündeme geldiğinde, bu takılar da tartışma konusu olabilir. Yargıtay kararlarına göre, evlilik birliği süresince kadına takılan ziynet eşyaları ve paralar, kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı olarak kabul edilir. Bu nedenle boşanma durumunda, kadının bu takıları geri verme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Ancak, düğünde takılan takıların boşanma sürecinde elden çıkarıldığı veya harcandığı durumlarda, kadının bu takıları geri talep etme hakkı bulunabilir. Eğer erkek, bu takıların kendisine hibe edildiğini ispatlarsa, kadının talebi reddedilebilir. Yani, erkeğin bu takıları hibe olarak aldığını kanıtlayabilmesi durumunda, kadının geri talep etme hakkı ortadan kalkar. Bu süreçte Eskişehir boşanma avukatından destek alabilirsiniz.

1-Düğünde kadına takılan takılar kime aittir?

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi’nin 26.01.2016 tarihli, 2015/21024 Esas, 2016/1292 Karar sayılı ilamı:

“Kural olarak, evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları ve nakit para kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır.”

Fakat erkek, bu takıların kendisine hibe edildiğini ispatlarsa kadın bu takıları talep edemez. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 22.02.2018 tarihli, 2016/8760 Esas ve 2018/1566 Karar sayılı ilamı:

“Somut olayda; dinlenen davalı tanıkları, davacının evden ayrılırken 6 adet bileziği davalıya rızası ile geri almamak üzere verdiğini, düğün borçlarının bu altınlarla ödenmesini istediğini ifade etmişlerdir. Hal böyle olunca mahkemece, 6 adet bileziğin, davalı tarafa bağışlama amacı ile verildiği ispatlandığından, 6 adet bilezik yönünden davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde bu ziynetler yönünden de talebin kabul edilmesi doğru görülmemiş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.” Bu süreçte Eskişehir boşanma avukatından destek alabilirsiniz.

2-Düğünde damat tarafı akrabalarından geline takılmış olan ziynet eşyaları kime aittir?

Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin 26.01.2016 tarih ve 2015/21024 Es. 2016/1292 K. sayılı ilamı; ‘.. kural olarak, evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları ve nakit para kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır. ….’’ şeklindedir. Yargıtay’ın yerleşik kararları da göz önüne alındığında; düğün merasiminde kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından takıldığı önemli olmaksızın kadına bağışlanmış ve artık kadının kişisel malı sayılır. Bu süreçte Eskişehir boşanma avukatından destek alabilirsiniz.

3-Düğünde damada takılan ziynet eşyaları ve nakit paralar kime aittir?

Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 06.11.2017 tarihli 2016/4230 Es. 2017/15289 K. sayılı ilamı; “..düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır…..’’ şeklindedir. Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatları doğrultusunda aksine bir anlaşma yoksa düğün merasimi sırasında damada takılan ziynet eşyaları da geline bağışlanmış sayılacaktır.

Eskişehir’de faaliyet gösteren Avukat Hilal Türkoğlu Hukuk Büromuz, aile hukuku alanlarında Eskişehir boşanma avukatı hizmeti vermektedir.

Ayrıca “ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK (EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMASI) NEDENİYLE BOŞANMA konulu makalemizi de okuyabilirsiniz.

Phone icon
0505 600 08 10
Hemen Arayın